EYEco eyeCO, spin-off van imec en UGent, ontwikkelt een digitale bril

Gent, 18 november 2016

EYEco eyeCO, een spin-off van imec en de universiteit Gent, ontwikkelt digitale brillenglazen voor presbyopie (ouderdomsverziendheid). De vernieuwende technologie zal het zicht van de mensen onder alle omstandigheden optimaliseren.

Zoals onze huid veroudert, verliezen onze ooglenzen geleidelijk hun elasticiteit. Hierdoor gaat het zicht van nabij achteruit vanaf ongeveer 45 jaar. Een lees- of progressieve bril biedt voor dit probleem een oplossing, maar is zeker niet ideaal in alle omstandigheden. Fabrikanten produceren daarom specifieke brillenglazen voor computerwerk, autorijden, sport- en hobbyactiviteiten: een onhandige en dure oplossing. EYEco eyeCO wil een bril op de markt te brengen die elektronisch het zicht over het hele oppervlak van het brillenglas corrigeert en daardoor onder alle omstandigheden een hoger visueel comfort biedt, zonder het esthetische aspect van een bril te verwaarlozen.

“Deze spin-off is een mooi voorbeeld van mijn visie dat onze Vlaamse innovatieve technologie ervoor zal zorgen dat het leven voor gewone mensen in de toekomst zal verbeteren. Wereldwijd worden jaarlijks miljoenen mensen geconfronteerd met ouderdomsverziendheid. Deze innovatieve oplossing betekent een enorme stap voor de levenskwaliteit van mensen die hierdoor getroffen zijn. Ik ben dan ook zeer blij dat ik de kans krijg om hier mijn steentje aan bij te dragen”, zegt Philippe Muyters, Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport.

“Tokai is een Japanse lensfabrikant die vanuit zijn geschiedenis zeer veel belang hecht aan technologische innovatie die leidt tot een verbetering van het visuele comfort. Met onze investering in EYEco eyeCO wensen we deze traditie verder te zetten en onze klanten in de toekomst slimme brillen aan te bieden.”, zegt Kurt Leuridan, CEO van Tokai Optecs.
“Entrepreneurship zit in het DNA van imec ingebakken. We gaan daarom actief op zoek naar onderzoeksresultaten die we op de markt kunnen introduceren via spin-offs. Zo hebben we de voorbije jaren verschillende beloftevolle ondernemingen opgericht, telkens op basis van een unieke technologie en met een nobel maatschappelijk doel. Ik ben zeer verheugd dat ook EYEco eyeCO dit pad volgt en de technologie rond slimme lenzen zal ontwikkelen tot een eerste toepassing,” zegt Luc Van den hove, CEO van imec.

“We zien erg veel potentieel in de technologie van EYEco eyeCO’s en haar markttoepassingen. Daarom hebben we beslist om dit grensverleggend project te financieren en de firma te adviseren bij haar groei.”, zegt Martin De Prycker, partner bij QBIC.
Oprichters van EYEco eyeCO zijn Jelle De Smet, die bij imec en de UGent onderzoek deed rond elektronisch focusseerbare contactlenzen op basis van micro-en nanotechnologie, en Paul Marchal, voorheen account-director voor imec in San Francisco (VS).

EYEco eyeCO heeft 1,4 miljoen euro seed funding opgehaald bij vier verschillende partners: Tokai Optecs NV, FIDIMEC NV, QBIC ARKIV NV en SOFI. Deze investering wordt nu gebruikt voor het ontwikkelen van een eerste product in samenwerking met imec en Tokai Optecs. Verder helpen QBIC en PMV met de uitbouw van de strategie en het businessplan.

Over EYEco eyeCO

EYEco eyeCO is een start-up met als doel om een bril op de markt te brengen die elektronisch het zicht over het hele oppervlak van het brillenglas corrigeert en daardoor bij alle activiteiten een hoger visueel comfort biedt zonder het esthetische aspect te verwaarlozen. Het team achter EYEco eyeCO bestaat uit entrepreneurs, ingenieurs en biomedische optici gepassioneerd door de toepassing van technologie voor het welzijn van mensen. Aandeelhouders in EYEco eyeCO zijn Tokai Optecs NV, FIDIMEC NV, QBIC ARKIV NV en SOFI.

Contact: Paul Marchal, paul@eyeco-eyeco.com, M 0472 80 50 33

Over Qbic

Het Qbic ARKIV fonds is een interuniversitair zaai- en risicokapitaalfonds dat investeert in spin-offs van de universiteiten van Gent, Brussel, Antwerpen en Luik, van hun geassocieerde hogescholen en universitaire ziekenhuizen, en van VITO. QBIC heeft 40.7 miljoen EUR kapitaal onder beheer en biedt start-ups zowel hands-on als financiële ondersteuning. Het QBIC ARKIV fonds is een gezamenlijk initiatief met ARKImedes-fonds II.

Over SOFI

Met het SOFI-fonds stelt Vlaanderen middelen beschikbaar om de ideeën van beloftevolle onderzoekers om te zetten naar nieuwe producten, diensten en processen. SOFI – het Spin-Off Financieringsinstrument – beschikt over 20 miljoen euro risicokapitaal voor het opzetten van nieuwe, innovatieve bedrijven die voortvloeien uit de succesverhalen van de strategische onderzoekscentra VIB (biotechnologie), imec (nanotechnologie), iMinds (ICT en digitale media) en VITO (energie en duurzaamheid).
De coördinatie van het fonds gebeurt door de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV.

Over Tokai Optecs

De firma Tokai Optecs, die oorspronkelijk opgericht werd als verdeler van Japanse Tokai-glazen in Europa, Afrika en het Midden-Oosten, bestaat al meer dan 20 jaar in België. Zij richt zich met een hightech glasaanbod, geproduceerd in haar laboratorium in Tienen, niet alleen op de Belgische maar ook op de buitenlandse markt. Haar lokale aanwezigheid laat Tokai Optecs toe de Belgische opticiens, naast alle voordelen van de hoogstaande Japanse technologie, ook kwaliteitsservice te garanderen.